Historische evenementen

Longwy5

‘Citadelles de Feu’ in Longwy
© Gemeente Longwy

In het kader van ‘Luxemburg Grootregio, Europese Culturele Hoofdstad 2007′ en het driehonderdste sterfjaar van Vauban, heeft de vereniging van het Netwerk van de Versterkte Steden – bestaand uit de steden Bitche, Longwy, Luxemburg, Marsal, Saarlouis, Toul – de steden van de Grootregio gebundeld ter behoud van en voor het onder de aandacht brengen van het opmerkelijke versterkte erfgoed, in partnerschap met de Regio Lorraine, de vereniging Aparte 57 (nu Moselle Art Vivant) en de Europese Unie.

Citadelles de Feu à Saarlouis

‘Citadelles de Feu’ in Saarlouis
© Gemeente Saarlouis

De internationaal bekende happening ‘Citadelles de Feu’, ontworpen door het gezelschap Carabosse, nodigde het publiek deze met historie beladen plaatsen op een andere manier te ontdekken of herontdekken. De prestigieuze vestingwerken van deze steden werden omgebouwd tot toverachtige, intimistische plaatsen dankzij de uitvoering van een klank- en lichtparcours. De ommuringen, stadsmuren, versterkte poorten werden verlicht met behulp van fakkels en vuurslingers; stalen bollen van schroot hingen boven het water en verlichtten de rivieren.

Au pied des citadelles Longwy (1)

‘Au pied des citadelles’ in Longwy
© Gemeente Longwy

Het Vuur als leidraad werd het jaar daarop, in 2008, gebruikt door het gezelschap Oposito, dat een reizende show uitvoerde: ‘Au Pied des Citadelles’. Een show met enorme, bonte personages, vuurspuwende dieren, dodendansen, en poppen, rechtstreeks uit Zuid-Afrika. De show ‘Les Trottoirs de Jo’Burg… Mirage‘ was een gelegenheid voor toeschouwers om straattheater en parade te ontdekken.

Au pied des citadelles à Saarlouis ©Mairie de Saarlouis

‘Au pied des citadelles’ in Saarlouis
© Gemeente Saarlouis

Twee andere metaforische parades in de vorm van de shows Transhumance en Toro wierpen een licht op de verborgen plekken van alle versterkte plaatsen, door het publiek in de rug aan te vallen en mee te voeren als een onvoorwaardelijke passagier van een droom. ‘Transhumance’ dateerde van 2007 en bewees een eer aan zigeuners, marskramers en andere dichters uit de geschiedenis. ‘Toro’ uit 2006 was gebaseerd op het stierenvechten en stelde zich als doel een ruim scala van emoties op te wekken, van religieus tot heidens, van gewijd tot clownesk, van levend tot dood. De toeschouwers konden zo de geschiedenis herbeleven van de citadellen in de steden Bitche, Longwy, Luxemburg, Marsal, Rodemack, Saarlouis, Toul. Het gezelschap Carabosse gaf de vlam over aan zijn collega’s van Oposito tijdens de unieke show in Rodemack.

Madame et sa croupe Compagnie Un de ces 4 (8)

Culturele picknick in  Longwy
© Gemeente Longwy

In 2009 breidde het Netwerk van de Versterkte Steden zijn culturele aanbod uit door het invoeren van een jaarlijks evenement in de vorm van een picknick, een uitnodiging om de vestingwerken overdag en op een andere manier te ontdekken. Het publiek wordt onderhouden tijdens een lunch in de natuur: straatkunst, handelaars van tweedehands boeken, streekmarkt… De steden Longwy, Montmédy en Saarlouis nodigen u elk jaar uit om in een betoverende sfeer de gezelligheid te delen die zo kenmerkend is voor het Netwerk.

Devereniging Netwerk van de Versterkte Steden van de Grootregio wenst zijn culturele acties uit te breiden en te versterken door het herwaarderen van de diverse plaatsen, zodat een breed publiek zich dit uitzonderlijke erfgoed eigen kan maken, via eigentijdse kunstzinnige scheppingen

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>