Onze leden

Het Netwerk van de Versterkte Steden verenigt gemeentes en samenwerkingsverbanden die in de Grootregio liggen. De vertegenwoordigers van de aangesloten steden en samenwerkingsverbanden zijn van rechtswege lid van de vereniging.

bitche-logoBitche

Aantal inwoners : 5.707 - Oppervlakte : 4.100 ha – www.ville-bitche.fr 

Bitche ligt midden in het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen en onderscheidt zich door de monumentale Citadel uit de 18e eeuw, de Vredestuin en talloze andere trekpleisters waaraan de stad de labels ‘Station Verte de Vacances’ en ‘Plus Beau Détour de France’ ontleent.

Pays de bitche Com'ComSAMENWERKINGSVERBAND GEMEENTES LAND van Bitche

Aantal inwoners : 26.000 - Oppervlakte : 51.696 ha - www.cc-paysdebitche.fr 

Het 37 gemeentes tellende Samenwerkingsverband van de gemeentes in het Land van Bitche, in het oosten van de Franse Moezelstreek, bezit een rijk natuurlijk en historisch erfgoed. Zijn grondgebied ligt in het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen. In Fort Simserhof, een van de grootste verdedigingswerken van de Maginotlinie, ontdekt u een heuse, maar onvermoede onderaardse stad. Zijn ligging op de grens is van cultureel belang.

hombourg-logoHomburg

Aantal inwoners : 46.000 - Oppervlakte : 8.264 ha - www.homburg.de 

Homburg, voormalige vestingstad, ligt in het prachtig landschap van de Saarpfalz en de Bliesgau. Het stadje is bekend om de uitzonderlijke grotten in zandsteen, het Romeinse museum, de brouwerij en de universiteit.

longwy-logoLongwy

Aantal inwoners : 14.706 - Oppervlakte : 534 ha - www.mairie-longwy.fr 

Het aan de Belgische en Luxemburgse grens gelegen Longwy is de omweg waard vanwege de prestigieuze vestingwerken van Vauban, werelderfgoed van de UNESCO. Bezoek ook het opmerkelijke Glazuurmuseum, de internationale golfbaan, de prachtige art-decowijk en de mooiste collectie strijkijzers ter wereld.

luxembourg-logoLuxembourg-ville

Aantal inwoners : 93.000 - Oppervlakte : 5.173 ha - www.vdl.lu

De Europese hoofdstad Luxemburg, ook wel ‘het Gibraltar van het noorden’ genoemd, ligt in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving en imponeert vanwege de indrukwekkende vestingwerken, die u kunt ontdekken in de circuits Wenzel en Vauban.

marsal-logoMarsal

Aantal inwoners : 300 - Oppervlakte : 1.111 ha - www.marsal.fr

Voordat Marsal door Vauban versterkt werd, leefde het stadje van de zoutwinning. Ontdek het zoutvennenpad, de collegiale kerk Saint-Léger en het Departementaal Zoutmuseum

montmedy-logoMontmedy

Aantal inwoners : 2.260 - Oppervlakte : 2.349 ha - www.montmedy.fr

Prachtig uitzicht op de omgeving van de Lorraine Gaumaise vanaf de door keizer Karelgebouwdecitadel van Montmédy. Loop het stadsmurencircuit, bezoek het Vestingmuseum en het Museum Jules Bastien-Lepage.

rodemack-logoRodemack

Aantal inwoners : 1.137 - Oppervlakte : 996 ha - www.marie-rodemack.fr

De indrukwekkende citadel van Rodemack ligt in het hart van het Driegrenzenland. Ontdek in Rodemack ook de schilderachtige middeleeuwse steegjes. Het dorp valt onder de categorie ‘Mooiste Dorpen van Frankrijk’.

CCCEnewlogoSamenwerkingsverband van Cattenom en omgeving

Aantal inwoners : 23.472 - Oppervlakte : 19.319 ha - www.cc-ce.fr

Het samenwerkingsverband van Cattenom en omgeving telt de 20 gemeentes uit het kanton van Cattenom. Deze gemeenschap ontwikkelt het toerisme en de cultuur door het naar voren brengen, het beheren en het onderhouden van opmerkelijke plaatsen zoals de Citadel van Rodemack en het geologische natuurreservaat van Hettange-Grande.

saarlouis-logoSaarlouis

Aantal inwoners : 37.185 - Oppervlakte : 4.327 ha - www.saarlouis.de

Saarlouis werd in 1680 in opdracht van Lodewijk XIV, volgens de ontwerpen van Vauban en De Choisy, gebouwd als versterkte stad aan de Franse grens. Het stadje verbindt traditie en heden via een harmonieuze symbiose van historische monumenten (stadsmuren, kazematten, kazernes). De oude stad is rijk gevarieerd met musea, culturele plaatsen en straatcafés, en groenplaatsen langs de dode rivierarm van de Saar en een stadspark.

sierck-logoSierck-Les-Bains

Aantal inwoners : 1.720 - Oppervlakte : 480 ha - www.siercklesbains.fr

Sierck-les-Bains is een echte toegangspoort tot Frankrijk. Het stadje ligt op het kruispunt met Duitsland en Luxemburg en trekt vanwege de indrukwekkende burcht van de Hertogen van Lorraine – gebouwd op een uitstekende rotspunt aan de Moezel – en de middeleeuwse en renaissancestraten.

thionville-logoThionville

Aantal inwoners : 42.200 - Oppervlakte : 4.986 ha - www.thionville.fr

Thionville, versterkt door de graven van Luxemburg, keizer Karel en Louis de Cormontaigne, was tot in de 20e eeuw een vesting op de eerste rang. De stad heeft een aantal parels op het gebied van versterkingen, van de middeleeuwen tot heden, zoals de unieke sluisbrug, het Museum La Tour aux Puces en het bijzondere Fort Guentrange.

Toul-logoToul

Nombre d’habitants : 17.000 - Superficie : 3.059 ha - www.toul.fr

Toul ligt aan de Moezel, midden in het wijngebied van de Côtes de Toul. Toul is een van de honderd ‘Mooiste omwegen in Frankrijk’ en pronkt met de uitzonderlijk goed bewaarde versterkingen van Vauban en Séré de Rivières. Ontdek ook de indrukwekkende kathedraal Saint-Etienne met zijn kloostergang en het Museum voor Kunst en Geschiedenis in het voormalige gasthuis.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>