Homburg

De stad, de burcht en de versterkingen van de Hohenburg

De geschiedenis van Homburg, districtshoofdstad en universiteitsstad, is rijk gevarieerd en duurt bijna 2000 jaar. De economische ontwikkeling van de stad werd bevorderd door de centrale ligging op de handelsroutes tussen Straatsburg en Trier en Metz en Worms.

Chemin de ronde du château ©Mairie de Homburg

Omloop van de burcht
© Gemeente Homburg

De eerste burcht van de stad is eigendom van de graaf van Homburg. De eerste vermelding in historische documenten dateert van 1146. Aan hem dankt het dorp dat zich aan de voet van de burcht ontwikkelde zijn naam. Later, in het jaar 1330, krijgt het dorp stadsrechten van keizer Lodewijk van Beieren. De stad groeit uit tot universiteitsstad en is nu administratieve districtshoofdstad.

 

Na de dood van de laatste graaf van Homburg in 1449, gaan de burcht en de stad naar de graaf van Nassau-Saarbrücken.

In de tweede helft van de 16eeeuw versterkt graaf Johan IV van Nassau-Saarbrücken de burcht en maakt er zijn woonhuis van in de vorm van een renaissancekasteel. In 1680-1692, tijdens de regering van Lodewijk XIV, bouwt Vauban, militair ingenieur, het kasteel en de stad om tot een indrukwekkende vesting.

Na de Vredes van Rijswijk en Baden worden de fortificaties in 1697 en 1714 ontmanteld. De vestingmuren bevatten twee poorten. De ligging van het marktplein en het wegenplan dateren van die tijd.

Vue du haut de la forteresse

Vanaf de top van het fort
© Gemeente Homburg

Sinds 1981 zijn de indrukwekkende ruïnes van het fort en de fortificaties onderworpen aan opgravingen en restauratiewerken. Het geheel is nu te bezoeken via uitgezette paden. Een ter hoogte van het noordelijke bastion geïnstalleerde wenteltrap geeft toegang tot een plateau op een rots vanwaar het uitzicht op de stad adembenemend is. U ziet op de voorgrond de naar Napoleon genoemde Kaiserstraße. Via de weg door de droge gracht kunt u de eerste halvemaan bereiken en vervolgens de heuvel, nu ingericht als park.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>