Montmédy

Een stukje geschiedenis van Montmédy

Montmédy-Bas, aan de rivier de Chiers, wordt in de Gallo-Romeinse tijd al bewoond. Dit dunbevolkte grondgebied verandert door huwelijken en gevechten vaak van eigenaar, totdat het in 941 in handen valt van de graven van Chiny. De top van de rots bevalt Arnold III goed genoeg om er een burcht te bouwen, omgeven door muren. Hij maakt van Montmédy de hoofdstad van het graafschap Chiny (1221). Een welvarende periode met een gestaag groeiende bevolking, aangetrokken door de vrije rechten.

Citadelle de Montmédy

Citadel van Montmédy
© Ville de Montmédy

Montmédy wordt in 1364 verkocht aan de hertog van Luxemburg, vervolgens geërfd door de hertog van Bourgogne en belandt via het huwelijk van Marie van Bourgogne met Maximiliaan van Oostenrijk in 1478 in het Oostenrijkse Huis. De vijandelijkheid tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk brengt keizer Karel ertoe de stad te kiezen als plek voor de bouw van een moderne citadel. Hij sloopt de middeleeuwse torens en vervangt ze door een driehoekige muur met bastions.

Na zijn aftreden in 1555 wordt zijn zoon Filips II koning van Spanje en de Spaanse Nederlanden. Montmédy wordt Spaans, een status die bekrachtigd wordt door de Vrede van Cateau-Cambrésis (1559). De gouverneur van de stad Antoine d’Allamont en zijn opvolgers versterken de fortificaties. De citadel geniet een vrede die 100 jaar duurt.

In 1657 belegert Lodewijk XIV Montmédy. De soldaten van Jean V d’Allamont, aangemoedigd door zijn uitzonderlijke heldhaftigheid, bieden weerstand en verbazen de Fransen die in aantal duidelijk overheersen. Pas als Jean V dodelijk gewond raakt, geeft de stad zich over.

In 1659 wordt Montmédy Frans, na de ondertekening van de Vrede van de Pyreneeën. Lodewijk XIV laat vanwege de unieke geografische ligging alle citadellen in de omgeving ontmantelen en geeft Vauban de opdracht dit strategische punt te versterken. Hij bouwt een muur met bastions om de lage stad te beschermen en verhoogt de muren van de citadel, wijzigt de overdekte weg, versterkt alle fortificaties.

Tijdens de Revolutie had Montmédy een tussenstop moeten zijn voor Lodewijk XVI.

In 1792 en 1815 wordt Montmédy twee keer belegerd, zonder veel schade. Maar de aanval van 1870 is een ramp. Het lukt de Pruisen om de binnenstad te bombarderen. Het vuur richt grote schade aan.

Na 1872 richt generaal Séré de Rivières talloze ingegraven kantonnementen in van meerdere verdiepingen.

Montmédy-Bas profiteert van de opkomende spoorwegen en ontwikkelt zich. Alle overheidsdiensten verlaten de hoge stad en nemen hun intrek in mooie gebouwen in de lage stad. De muur en de poorten uit de 17e eeuw worden hiervoor vernietigd.

Geen beleg in 1914. Het garnizoen moet de citadel

verlaten voordat de Duitsers komen en zich vier jaar lang in Montmédy installeren.

De 20e eeuw levert geen grote industrieën op, slechts enkele kleine ondernemingen.

Op het ogenblik brengt de interesse en de activiteit rond de verfraaiing van de citadel een belangrijke toeristische ontwikkeling met zich mee.

Citadel van Montmédy

Of u uit België, de Ardennen, Stenay of Verdun komt, de hoge muren van de Citadel van Montmédy versperren de blik op de horizon.

De fundamenten, op de plaats van de middeleeuwse burcht van de graven van Chiny, en de vorm zijn een erfenis uit de 16e eeuw van keizer Karel. De citadel wordt vervolgens geperfectioneerd en versterkt door de Spaanse gouverneurs tot aan de overname door Lodewijk XIV in 1657, die het bouwwerk door Vauban laat moderniseren. Na het bombardement in 1870 richt generaal Séré de Rivières kazematten in voor het dagelijks leven van de soldaten.

Een bezoek is beslist de moeite waard.

U gaat over twee ophaalbruggen, voorafgegaan door een halvemaan en verbonden door een vaste brug boven een droge gracht. De tweede brug is beschermd door het enige ronde bastion (verdedigingswerk) links op het plein en een gordijn (lange rechtlijnige muur) aan de rechterkant. Steek de kloof tussen de twee hoge muren over en u bent in de citadel.

Vue sur les remparts de la citadelle  ©Réseau VF7

Uitzicht op de stadsmuren van de citadel
© Réseau VF7

Er komt een poort uit op de grachten, maar de toegang tot de stadsmuren is alleen maar mogelijk via de ingang van de VVV en het Vestingmuseum / Museum Bastien-Lepage.

Bezoekt u de stad zonder gids, volg dan de plattegrond naar de ophaalbrug, het wachthuis en het gordijn van de Boulevard. Een fraai uitzicht op de Chiers, Thonne-les-Prés, de burcht en het viaduct.

U beseft al gauw dat de ingang een dwarsdoorsnede is van de vestingwerken: losse werken, halvemanen / grachten en overdekte wegen onderaan de muren / zeer dikke muren met zalen. U ziet deze elementen overal.

Bandeau Rempart Montmédy Christian Mésières

Muur van de citadel
© Christian Mésières

Stop even bij de koorafsluiting van de kerk uit de 18e eeuw, kijk naar de lage stad die Vauban uitrustte met een muur met bastions waarvan de poorten vernietigd werden wegens stadsuitbreiding. Via een poterne komt u bij een steil oplopend pad.

Bij het bastion Notre-Dame staat een panoramawijzer met een overzicht van het hele grondgebied. U ontdekt voordat u het bastion Saint-André bereikt de kazematten van Séré de Rivières. Saint-André is bekend vanwege de dodelijke verwondingen die Jean V d’Allamont er opliep tijdens de oorlog tegen de Fransen alvorens zich over te geven.

U kunt verder gaan op de top van de stadsmuren of teruggaan naar de grachten via een souterrain.

Wandelen door de hoge stad: veel gerestaureerde panden, sla de kerk niet over, noch de musea. In de kazematten zijn veel kunstenaars gevestigd. Lees het bord over de Lorraine Gaumaise op de parkeerplaats om bezienswaardigheden in de buurt te ontdekken.

Er moet nog heel veel gebeuren in de toekomst, u zult u versteld staan van de veranderingen als u weer terugkomt in Montmédy!

.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>