Rodemack

Geschiedenis van de citadel van Rodemack en de middeleeuwse binnenstad

Vue arienne de Rodemack et de sa citadelle © Communauté de Communes de Cattenom et Environs

Rodemack en de citadel vanuit de lucht
© CC Cattenom et Environs

Het middeleeuwse stadje Rodemack ligt midden in het Driegrenzenland, niet ver van Luxemburg en Duitsland. U ontdekt in Rodemack een indrukwekkende citadel en een door 700 meter stadsmuren omsloten dorp.

Rodemack lag aan de oude Romeinse weg van Metz naar Trier. Er wordt verondersteld dat op deze plek ooit een Gallo-Romeins castellum stond. Pas in de 10e eeuw duikt Rodemack op in de geschiedenis. In 1190 bouwt Arnold I, tweede heer van Rodemack, een burcht. De vestingstad verzekert de reputatie van de heren van Rodemack tot aan de 15e eeuw. In deze tijd wordt de stadsmuur gebouwd, ter bescherming van de bevolking, met als toegangspoorten de Poort van Sierck en de Poort van Thionville.

De laatste heer was Gerard van Rodemack. Zijn eigendom wordt in 1492 onder zijn neus in beslag genomen door Maximiliaan van Oostenrijk, die het cadeau geeft aan de markgraven van Baden. De markgraven leggen een imposante artillerieboulevard aan, voorzien van gewelfde galerijen en een groot pand met drie verdiepingen, waarvan nu alleen nog de kelder met een opmerkelijk tongewelf over is.

De citadel wordt in 1552 belegerd door de Franse troepen en in 1563 leeggeplunderd teruggegeven aan de markgraven van Baden. De heren van het landgoed schenken vervolgens geen aandacht meer aan het bouwwerk en verkiezen het comfort van het baljuwhuis, dat nog steeds midden in het dorp staat op het gelijknamige plein.

La Citadelle ©Moselle Tourisme

De citadel
© Moselle Tourisme

De citadel is tot de Dertigjarige Oorlog het toneel van verschillende beleggen. Het bouwwerk wordt in 1673 ontmanteld, voordat de Franse troepen het vanaf 1678 definitief bezetten en opdracht geven voor de bouw van wachthuizen, een kruithuis, kazernes om het garnizoen te huisvesten. De kapel dateert van 1774.

De citadel gaat in 1792 gebukt onder het vuren van de Pruissen en de Oostenrijkers en loopt zware schade op. In 1814 is de citadel weer bedrijfsklaar en beleeft zijn laatste wapenfeit tijdens de oorlog met Oostenrijk in de Zevende Coalitieoorlog en wordt succesvol verdedigd door generaal Hugo, vader van de beroemde schrijver.

De gedeeltelijk verwoeste vesting wordt definitief ontmanteld. In 1870 koopt de baron Charles de Gargan de citadel. Hij maakt er een woonplek van met een landschapspark.

Rodemack heeft uiteraard geleden onder de twee wereldoorlogen, maar meer van de bevolking die wegtrok. Pas tegen het eind van de jaren 70 krijgt het behoud van het erfgoed een belangrijke plaats in de gemeenschap in de vorm van enorme restauratiewerken ter behoud van de vestingmuren.

De in 2004 door het Samenwerkingsverband van de gemeentes rond Cattenom aangekochte Citadel van Rodemack staat centraal in een groots programma van restauratiewerken.

Rodemack streeft als lid van de vereniging ‘Mooiste Dorpen van Frankrijk’ sinds 1987 de organisatie van culturele en toeristische acties na.

Bezoek aan Rodemack en de citadel

La Porte de Sierck ©Communauté de Communes de Cattenom et Environs

Poort van Sierck
© CC Cattenom et Environs

Rodemack staat sinds 1905 op de lijst van Historische Monumenten. Het dorp is een van de 156 ‘Mooiste Dorpen van Frankrijk’. U betreedt dit middeleeuwse dorp via de Poort van Sierck, ook wel ‘Porte de la Franchise’ genoemd. Deze 15e-eeuwse poort is de enige poort die nog over is van een door de inwoners gebouwde stadswal, waarvan 700 meter bewaard is gebleven en gerestaureerd.

Op enkele meters van de poort, staat rechts een fontein met bronwater die de inwoners van het stadje vroeger al van water voorzag. Via een steeg bereikt u de kerk Saint-Nicolas. Deze kerk in voor-romaanse stijl uit 915, herbouwd in 1783, huisvest het grafmonument van Hermann van Baden-Rodemack (1624-1665) en zijn echtgenote MarieSidonie van Daun-Falkenstein (overleden in 1675). Bekijk ook het meubilair uit de 18e eeuw – geheel bewerkt door de familie Greff – en de glas-in-loodramen in het koor van de beroemde glasschilder Laurent-Charles Maréchal uit Metz.

Château de Rodemack  CC Cattenom

Burcht van Rodemack
© CC de Cattenom et Environs

gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse burcht, gebouwd door de Heren van Rodemack in de 12e eeuw. In de 15e en 16e eeuw wordt de plek verbouwd en versterkt door de markgraven van Baden. Zij leggen een indrukwekkende boulevard aan, voorzien van gewelfde galerijen en een groot pand met drie verdiepingen, waarvan nu alleen de kelder nog over is met een opmerkelijk tongewelf.

De citadel werd als vesting van de Franse militaire genie opnieuw versterkt in de 15e eeuw, alvorens onbruikbaar verklaard en gedeeltelijk gesloopt te worden. In 1860 koopt de familie De Gargan – een rijke staalwerkersfamilie – het landgoed en gebruikt het als woonhuis met een fraai landschapspark.

De in 2004 door het Samenwerkingsverband van de gemeentes rond Cattenom aangekochte Citadel van Rodemack staat centraal in een groots restauratieprogramma.

Als u de Rue du Fort afdaalt, ontdekt u een ‘bildstock‘ (kruisbeeld) uit de 15e eeuw, het postkantoor, de kapel Notre-Dame. Neem vervolgens langs de beek het pad langs de stadsmuren voor een reis door de middeleeuwen…

Le jardin des remparts ©Moselle Tourisme

De tuin van de stadsmuren
© Moselle Tourisme

Aan de voet van de stadsmuren is een middeleeuwse tuin aangelegd, waar geneeskrachtige kruiden, tuinkruiden, voedingsgewassen en vruchten groeien.

Even verderop komt u via een gat in de muur bij de Place des Baillis waar u tegenover de VVV bij het Baljuwhuis belandt (16eeeuw).

Op de bovendrempels ziet u de wapens van de markgraven van Baden. U eindigt uw bezoek bij de Gevangenistoren (Tour de la Prison).

 

 

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>