Saarlouis

Geschiedenis van de vestingstad Saarlouis

L'ïleVauban ©Mairie de Saarlouis

Eiland von Vauban
© Gemeente  Saarlouis

De vestingstad Saarlouis werd in 1680 gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV, die de bescherming van het na de Vrede van Nijmegen bezette Lorraine wilde waarborgen. Saarlouis werd uit het niets opgetrokken naar het project en ontwerp van Thomas de Choisy, op een groot stuk grasland aan de Saar om de rivier te kunnen betrekken bij het verdedigingssysteem.

Vauban, de beroemde militaire architect van de Zonnekoning, heeft het exacte ontwerp voor de vesting uitgewerkt en was daar in 1685 mee klaar. De stad draagt niet alleen de naam van zijn oprichter, maar gebruikt ook nog steeds het door Lodewijk XIV gekozen wapenschild dat het symbool van de Zonnekoning draagt.

In 1697 mag Frankrijk Saarlouis behouden dankzij de Vrede van Rijswijk. Het Tweede Verdrag van Parijs daarentegen draagt de vestingstad over aan de Pruisen. Na de Frans-Duitse Oorlog verliest de vestingstad zijn strategische belang en uiteindelijk in 1889 zijn militaire bestemming, alvorens in de daaropvolgende jaren ontmanteld te worden. Na deze ontmanteling breidt de stad zich verder uit, ver over de oorspronkelijke stadsrand, en groeit uit tot een hypermodern handels- en dienstencentrum.

De Fordfabriek in Saarlouis is een van de belangrijkste werkgevers van het Saarland. Saarlouis onderscheidt zich door de sfeer en de Franse charme, en door de geslaagde symbiose tussen historische elementen en moderne lifestyle.

Saarlouis staat bekend als de ‘gevoelsmatige hoofdstad’ van het Saarland en draagt sinds 2006 de eretitel ‘Europese stad’ vanwege de talloze internationale activiteiten.

De fortificaties van de vestingstad Saarlouis

Het ontwerp van het fort van Saarlouis neemt het grondbeginsel aan van een regelmatige zeshoek met een hoornwerk, op de primaire wijze van Vauban.

Wallgraben ©Mairie de Saarlouis

Wallgraben
© Gemeente Saarlouis

Saarlouis is ontworpen in de vorm van een inundatiestelling, wat inhoudt dat de Saar geblokkeerd kon worden door een systeem van sluisbruggen waardoor de omliggende gebieden en grachten onder water kwamen te staan.

De sluisbruggen, opmerkelijke bestanddelen van het oorspronkelijke hoornwerk, ‘bastion VI’ en het eiland van Vauban zijn getuigen van het Franse verleden van de vestingstad.

De kazematten, gebouwd door de Pruisen in het kader van de uitbreiding van de vesting tussen 1824 en 1829 en nu omgebouwd tot restaurants en cafés, vormen een ander verrassend kenmerk van de stad.

Kazerne VI, 181 meter lang, is ook een overblijfsel uit de Pruisische tijd en herbergt nu het politiebureau, het museum, de gemeentearchieven en de bibliotheek.

Parc des fortifications ©Mairie de Saarlouis

Fortenpark
© Gemeente Saarlouis

Sinds enkele jaren hecht de stad meer belang aan de renovatie en restauratie van de vestingwerken. Het park ‘Ravelin V’, op het ogenblik in restauratie, krijgt de bestemming bezoekers uit te leggen hoe de vesting Saarlouis indertijd functioneerde. Het kernidee van dit project is het plaatsen van de resterende versterkingen in hun globale meetkundige perspectief, voorzien van een flinke dosis informatie. Het geheel, met de ‘Saaraltarm’ en het stadspark, geeft een vrij reëel beeld van de vestingwerken en is een fraai kader voor culturele evenementen.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>