Samenwerkingsverband Land van Bitche - Simserhof

Geschiedenis van de Simserhof

De Simserhof werd gebouwd tussen 1929 en 1936 en is een van de belangrijkste werken van de Maginotlinie. Deze vaak onvermoede onderaardse stad bevat niet minder dan 5 kilometer tunnels en 8 gevechtsblokken. De Simserhof, een sterk bewapend artilleriewerk dat een indrukwekkende en verwoestende vuurkracht kon produceren, huisvestte een bemanning van 876 man die deel uitmaakte van de vestingtroepen.

L'entrée des munitions du Simserhof

Ingang munitieopslag Simserhof
© CC Pays de Bitche

Na de 1e Wereldoorlog, en ondanks het op 28 juni 1919 ondertekende Verdrag van Versailles, blijft de kwestie van de verdediging van het land actueel. De bestaande fortificaties voldoen niet meer vanwege de sterke ontwikkelingen in de bewapening. Bovendien zijn de grenzen veranderd door de annexatie van de Elzas en de Franse Moezelstreek bij Duitsland. De aanleg van nieuwe verdedigingswerken brengt in de top van de militaire hiërarchie discussies teweeg tussen de aanhangers van een defensief concept aan de landsgrenzen en die van een meer offensief concept. In 1925, op initiatief van Paul Painlevé, minister van Oorlog, stemt de Hoge Oorlogsraad in met een project voor een verdedigingssysteem in versterkte regio’s. Dit systeem wijkt af van het project dat de aanleg van een ononderbroken linie beoogde. Vanaf 1927 gaat de Commissie voor de Organisatie van de Versterkte Regio’s (CORF) aan de slag met vooronderzoek en de bouw van de verdedigingswerken. De toekomstige ‘Muur van Frankrijk’ steunt op een geheel van diverse fortificaties met de nadruk op artillerieforten. De linie bevat op een diepte van 20 tot 25 kilometer bouwwerken die bestemd zijn om alarm te slaan, weerstand te bieden of gevecht te leveren.

André Maginot, vanaf 1929 minister van Oorlog, komt met een voorstel voor het uiteindelijke project ter organisatie van de defensie van de Franse grenzen en het bijbehorende budget. De linie krijgt de naam ‘Maginotlinie’. Het merendeel van de werkzaamheden vindt plaats tussen 1930 en 1936.

Fort Simserhof draagt de naam van een boerderij die eerder op deze plek stond. Het project is diverse keren herzien voordat het in de loop van 1930 geaccepteerd wordt. Het werk valt onder de versterkingen van de Lauter en van Rohrbach. De werkzaamheden beginnen in 1930 en zijn vijf jaar later afgerond. De bouw wordt toevertrouwd aan het Parijse bedrijf Ossude en vereist meer dan 175.000 m3 grondwerk en bijna 45.000 m3 gewapend beton. De bouw verloopt niet zonder kleerscheuren. Sommige ongelukken zijn dodelijk.

De Simserhof heeft aan de voorkant 8 gevechtsblokken. De muren zijn 3,50 meter dik en kunnen aanvallen van vijandelijk geschut weren. De ingang voor de mannen en de munitie ligt aan de achterkant. De bunker wordt bevoorraad via een spoor vanuit Saint-Louis-lès-Bitche.

Na het begin van de gevechten op 10 mei 1940 gaat de Simserhof twee dagen later in de strijd. Parijs is al bezet, maar vanaf 15 juni valt de zone van Rohrbach ten prooi aan een zware aanval. Op 22 juni 1940 tekent maarschalk Pétain de wapenstilstand. De commandant van de Simserhof luitenant-kolonel Bonlarron weigert alle onderhandelingen in afwachting op de bevelen van het opperbevel. Pas op 30 juni wordt het bevel gegeven het fort uit te leveren aan het Duitse leger. In december 1944 valt de beurt aan de Amerikaanse troepen om het bouwwerk aan te vallen en de bezetters te verjagen.

Presentatie van het bezoek aan de Simserhof

Een bezoek aan de Simserhof is een duik in een aparte wereld, die van een onderaardse kazerne die weerstand kan bieden tegen de wreedste aanvallen. In de loop van het bijna 3 uur durende bezoek ontdekt u de geschiedenis van de Maginotlinie en de Simserhof. Een indrukwekkend bouwwerk, want het was de op vier na grootste bunker van de Maginotlinie en de één na grootste in vuurkracht. U bezoekt de tunnels van de munitiemagazijnen in een ‘ride‘, een elektrisch treintje dat speciaal voor de Simserhof ontworpen werd. Het bezoek aan de kazerne gaat te voet en met een gids: de keuken, de eetzaal, het hospitaal, de slaapzalen en de krachtcentrale, en dat alles… 35 meter onder de grond!

L'usine électrique du Simserhof

Krachtcentrale  van de Simserhof
© CC Pays de Bitche

Een bezoek aan de Simserhof betekent enkele honderden meters lopen door onderaardse tunnels. Hebt u nooit eerder een dergelijk bouwwerk bezocht, dan kunt u zich moeilijk voorstellen wat er achter de betonnen gevel van de munitiepoort of de ingang voor de manschappen schuilt. In de buik van dit bouwwerk was constant 876 man personeel actief. Maar tot aan het uitbreken van de oorlog zaten de vestingsoldaten in een kazerne op de heuvels van Le Légeret.

Het bezoek bestaat uit drie delen:

  • Een archieffilm van 20 minuten over de periode van het eind van de Eerste Wereldoorlog tot 1940. In deze film wordt de geschiedenis van de Maginotlinie en de Simserhof in het kader van de tijd geplaatst.
  • Het bezoek aan het munitiemagazijn geschiedt in een ride met plaats voor twintig personen. Dankzij de museuminrichting ontdekt u het leven van en in de bunker, verteld door een denkbeeldige soldaat, maar gebaseerd op ervaringsverhalen van toen.
  • Vanaf de ingang voor de manschappen daalt u 149 treden af naar de kazerne die op een diepte van 30 meter ligt. Hier vindt u de vier luchtfilters die dienden om de soldaten te beschermen tegen gasaanvallen. Deze machines werden regelmatig aangezet en maakten een hels kabaal. U zult het wel merken! Even verderop liggen de krachtcentrale en de werkplaatsen. In de machinezaal staan generatoren die voor de nodige stroom voor het bouwwerk zorgen. Ook daar kunt u constateren dat niet alle machines geluidloos waren!
  • Cuisines du Simserhof &copy ; Madame Sonia Klein

    Keutens van de Simserhof
    © Sonia Klein

    U ontdekt ook de keuken – uitzonderlijk goed uitgerust voor die tijd – met elektrische ovens, percolator, hogedrukpannen… Het hospitaal bestaat uit meerdere zalen zoals een behandelkamer, een operatiekamer en een tandartsenpraktijk. En al het materiaal staat nog op de plaats waar het indertijd is neergezet! U ziet ook de leefruimte met authentieke muurschilderingen – o.a. Sneeuwwitje en de zeven dwergen – en de slaapkamers en de cellen.

 

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>