Sierck les Bains

Geschiedenis van Sierck-les-Bains

Crédit photo Valentine Comin

Uitzicht op de burcht van de Hertogen van Lorraine
© Valentine Comin

Sierck-les-Bains ligt als heuse toegangspoort van Frankrijk op 40 kilometer van Metz en 20 kilometer van Thionville, op het kruispunt met Duitsland en Luxemburg en vlak naast de stad Schengen.

Deze middeleeuwse en renaissancestad ligt in een natuurlijke omgeving, in de schaduw van een burcht: de burcht van de Hertogen van Lorraine (Historisch Monument). De burcht ligt op een strategische rotspunt aan een bocht van de Moezel en heeft een grove ovale vorm. Het bouwwerk is omgeven door drie heuvels: de Stromberg, de Altenberg en de Kirschberg.

De bouwdatum van de burcht is niet bekend. Hij zou gebouwd zijn op de resten van een Gallo-Romeins castellum, maar niets kan dat officieel bevestigen. Wel is zeker dat de burcht al bestond in de 11eeeuw. Van de oorspronkelijke burcht is echter niets over. De burcht werd constant opnieuw ingericht om zich aan te passen aan de vooruitgang van de belegeringstechniek. Zijn huidige staat dateert van het eind van de 15eeeuw en bevat gebouwen die in de 18eeeuw zijn toegevoegd.

De burcht was vanaf het begin een van de lievelingswoonoorden van de hertogen van Lorraine, die er regelmatig vertoefden met hun hofhouding. Gerard van Elzas (1048-1070), Mathieu II (1220-1251), Johan I (1346-1390), Karel II echtgenoot van Margaretha van Beieren (1390-1431) en Karel IV (1624-1675) kwamen er graag.

In hun afwezigheid werd de burcht toevertrouwd aan de familie Van Sierck, wier macht per generatie groeide om een hoogtepunt te bereiken in de 15eeeuw met Arnold VI (1366-1455), graaf van het Heilige Roomse Rijk, bouwer van de burcht van Meinsberg (het huidige kasteel van Malbrouck in Manderen), en zijn zoon Jacques, bisschop van Trier van 1439 tot 1456.

De welvaart van de stad stimuleerde tot aan de Dertigjarige Oorlog de ontwikkeling van allerlei handels- en ambachtsnijverheid. De huizen en boetieks die slagers, lakenhandelaren, leerlooiers, lieten bouwen tussen de 15een 17eeeuw geven de stad nu nog zijn specifieke aanblik.

Ook nu nog zijn handel en ambachten de belangrijkste middelen van bestaan in deze stad van 1.735 inwoners. De kwaliteit van het erfgoed, de omgeving, de ligging aan de Moezel – riviertoerisme – en aan de véloroute ‘Karel de Stoute’, en de diverse festiviteiten zijn trekpleisters die veel sportliefhebbers en bezoekers naar dit stadje trekken.

Bezoek aan de burcht van de Hertogen van Lorraine

De huidige plek was om strategische redenen gekozen.

Remparts du château des Ducs de Lorraine © Moselle Tourisme

Buitenmoren van de burcht van de Hertogen van Lorraine
© Moselle Tourisme

In de middeleeuwen maakten Sierck en het hertogdom Lorraine deel uit van het Heilige Roomse Rijk. Door deze vesting kon de Rijnroute via het Moezeldal afgesloten worden. De burcht was eigendom van de hertogen van Lorraine van de 11e tot de 17e eeuw. Ze kwamen er graag.

L'Arsenal  © Moselle Tourisme

Arsenaal
© Moselle Tourisme

 

 

Dit historische monument is een van de weinige burchten in Oost-Frankrijk die vandaag nog beschikken over een ommuring, kazematten en zware torens in een indrukwekkend goede staat. De citadel werd meerdere malen gewijzigd door Vauban en Cormontaigne.

U ontdekt de burcht via een monumentencircuit van ongeveer een uur. Het bezoek begint met de indrukwekkende geschutstoren waarin de bouwtekeningen van de citadel bewaard worden. Na de ingang liggen het arsenaal (drie verdiepingen) en de oven van de burcht. Via de schanstoren (gerestaureerd in 2012) ontdekt u de beschermde gangen, onderaardse werken met op z’n minst ‘originele’ plekken.

U neemt de omloop die om de hele citadel gaat. Aan de zuidkant liggen resten van de oude burcht uit de 14e eeuw, ontdekt tijdens de restauratiewerken van 2010: een enorme toren van 10 meter doorsnee en een deel van het middeleeuwse gordijn. Let ook op de in originele staat gerestaureerde latrines uit de 18e eeuw en het meubilair. Aan de oostkant ligt de omloop die in de middeleeuwen de hele stad omsingelde, en de Tour Schall (4 verdiepingen).

De geschiedenis van burcht en stad komt aan de orde in meerdere expositieruimtes. Behalve het monumentale aspect ligt de burcht bovendien in een eersteklas natuurlijke omgeving: dalen, bossen, wijngaarden, rivieren. Het uitzicht over het Moezeldal, tot aan Duitsland en Luxemburg, is uitzonderlijk. De burcht van de Hertogen van Lorraine, in het hart van Europa en op twee stappen van Schengen, laat zo’n 20.000 bezoekers per jaar kennismaken met een duizendjarige geschiedenis die Lorraine, Frankrijk en Europa te doorkruist.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>