Toul

Geschiedenis van de stad Toul

Toul is een bruisend, cultureel en fleurig stadje in Lorraine.

De stad heeft een ideale ligging bij de belangrijkste snelwegen van Oost-Frankrijk, op twee stappen van Nancy, in een wijngebied, aan de Moezel en het Marne-Rijnkanaal.

Toul (Tullum Leucorum) was de hoofdstad van de Leuci. Deze stad uit de oudheid bloeit tijdens de Pax Romana. Bij de eerste Germaanse invallen is de stad genoodzaakt versterkingen te bouwen.

De heilige Mansuetus kerstent de stad in de 4e eeuw: Toul wordt bisschopsstad of helemaal niets! En inderdaad, de stad blijft ongeveer veertien eeuwen bisschopsstad. In die jaren beschikt de Kerk over een onbetwiste politieke macht, de grootste van de Drie Bisdommen, onder de bevoegdheid van het Heilige Roomse Rijk.

In 1552 bezet Hendrik II de stad aan het eind van zijn Austrasische Reis. Hij versterkt de rol van Toul als Franse vestingstad door een constante militaire aanwezigheid.

Place forte de Toul ©Christophe Voegelé

Vestingstad Toul
© Christophe Voegelé

De ommuring uit de oudheid, flink verbouwd in de 13e eeuw, wordt door Vauban van bastions voorzien en na de Frans-Duitse oorlog van 1870 pas voltooid met het systeem Séré de Rivières, die alle rond Toul liggende heuvels versterkt.

De stad lijdt zwaar onder de gevechten in juni 1940.

Toul heeft van zijn militaire verleden nog het 516eTreinregiment over, de stadsmuren en de poorten, die u op uw gemak kunt ontdekken

De fraaie kathedraal is een overblijfsel uit de rijke bisschopstijd. Het bouwwerk vergelijkt in een onuitputtelijke architectuurles de romaanse fundamenten van Ottonische invloed met de rayonnant gotische stijl van het kerkschip en de flamboyant gotische stijl van de vorstelijke gevel.

In het centrum van de oude stad vindt u prachtige staaltjes architectuur uit de 15e en 18e eeuw in stegen met intrigerende of verwarrende namen. De herinnering aan enkele in Toul geboren figuren wordt levend gehouden voor het nageslacht:

Admiraal De Rigny, commandant van de Franse vloot tijdens de Zeeslag bij Navarino.

Baron Joseph-Dominique Louis, meerdere keren minister tijdens de twee Restauraties.

Laurent de Gouvion-Saint-Cyr, maarschalk van het keizerrijk, minister van Oorlog en de Marine tijdens de Restauratie.

Bruno van Eguisheim-Dabo geniet meer bekendheid onder de naam Leo IX, een reizende paus die overal in Europa de vrede predikt.

Louis Majorelle, bij de art-nouveaubeweging gehaald door Emile Gallé en een van de oprichters van de School van Nancy.

Het in het voormalige gasthuis gevestigde Museum voor Kunst en Historieheeft rijke collecties die het ontdekken waard zijn.

Loop nog even door naar de collegiale kerk Saint-Gengoult voor de fraaie kloostergangen, een gotisch juweel.

Overal in Toul, bij de haven Port de France, langs het water, op de Voies Vertes en langs de Wijn- en Mirabellenroute kunt u genieten van de heerlijke ‘vin gris’ bij een pâté lorrain of een stuk quiche.

Maar Toul is ook een ideaal toevluchtsoord voor liefhebbers van rust en zelfs bezinning. Midden in Lorraine, dat is toch wel de omweg waard. En hier, meer dan op andere plekken, gaat het licht gelijk op met de verlichte harten van voorbijgangers die even stilstaan bij de tijd…

 

Vestingwerken van Vauban tot Séré de Rivières in de stad Toul

Via het gewelf tussen de kathedraal en de VVV bereikt u de Rue Drouas via de tuinen van het stadhuis (voormalig bisschopspaleis).

Vlak voor u ziet u de gevel van de opslagruimte. In 1842 bouwt het geniekorps op verschillende plaatsen standaardkazernes van het zogenaamde ‘model 1843’. Toul heeft er ook één, en wel in het bastion tegenover u.

Het bastion is het sleutelstuk van de verdediging. Het bestaat uit een tegen de binnenmuur van de gracht steunende aarden wal, de binnentalud. De talud vormt een terras, het banket, waar zich het meeste geschut van de vestingstad bevindt.

Van de waterafvoer van de stad, voorheen bestaand uit twee identieke werken aan beide kanten van de muur, is alleen nog dit gebouwtje over.

Remparts de Toul ©Meurthe et Moselle Tourisme

Stadsmuren vanToul
© Meurthe et Moselle Tourisme

De weg langs de muur geeft het beste zicht op de vestingmuren. Even verderop, na het tweede bastion, staat de in 1882 geheel herbouwde Moezelpoort, met een wijdere ingang om de troepen en het in de vesting opgeslagen materiaal gemakkelijk te manoeuvreren.

Als u de stad in gaat, ziet u de kazematten uit 1884, bestaand uit traveeën op twee verdiepingen. Ze zijn prachtig gerestaureerd en huisvesten nu de mediatheek.

Ten noorden van de route loopt u door tot aan de passage Saint-Claude, langs de kazematten Saint-Claude. Midden op deze lijn bereikt u via een gewelf de gracht en de halvemaan, een vooruitgeschoven werk, tussen twee bastions, met als doel het verbergen van de tenaille. Op deze wijze kon de vijand zwaar bestookt worden aan alle kanten van de bastions.

porte de Metz1

Poort van Metz
© Gemeente Toul

Gaat u naar rechts om langs het kanaal te lopen, dan komt u bij de Poort van Metz, oorspronkelijk een koninklijke poort. Het is de enige poort die nog in dezelfde opstand over is. De poort bestaat uit een door twee indrukwekkende pilasters met bossage omgeven ingang met een rechthoekige fronton.

Hebt u nog even tijd? Bezoek dan het Museum voor Kunst en Historie met collecties van kwaliteit: archeologie, schone kunsten, middeleeuwen.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>