Symposia & workshops

Colloque Thomas de Choisy2

Symposium  Thomas de Choisy
© Gemeente Saarlouis

Het Netwerk van de Versterkte Steden van de Grootregio beschikt over een ontmoetings- en informatieforum voor vakmensen op het gebied van cultuur en erfgoed. Er is een wetenschappelijke werkgroep opgericht om de uitwisseling van ideeën en ervaringen te vergemakkelijken. Deze groep bestaat uit historici, onderzoekers, conservators van musea en erfgoed uit de diverse steden die aangesloten zijn bij het Netwerk. De groep komt regelmatig bij elkaar.

Sinds de oprichting heeft de werkgroep verschillende symposia en workshops georganiseerd. In 2009 vond een groot internationaal symposium over de ‘Vrede van de Pyreneeën en de invloeden op Lorraine en Luxemburg’ plaats in Luxemburg, gevolgd in 2010 door een symposium over ‘Thomas de Choisy, ingenieur en gouverneur van de versterkingen onder Lodewijk XIV’ in Saarlouis. De tijdens de ontmoetingen uitgegeven teksten zijn gebundeld in twee boeken.

Colloque Thomas de Choisy

Symposium Thomas de Choisy
© Gemeente Saarlouis

In 2012 organiseerde de stad Thionville een workshop op het thema ‘Hoe kunnen we het versterkte erfgoed vandaag gebruiken?’ en in 2013 hielden het Museum van de Geschiedenis van de Stad Luxemburg en het Museum Dräi Eechelen in samenwerking met het Netwerk een uitwisseling over het onderwerp ‘De burcht in het museum, het museum in de burcht’. Door deze activiteiten wenst het Netwerk de kennis over de geschiedenis van de vestingwerken in de Grootregio te verbeteren en het grote publiek ontvankelijk te maken voor het behoud van dit historische erfgoed.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>